Samen met Maarten Schenk over Internet-censuur

29 septembre 2009
By Morkhoven

Cottyn265Als Voorzitter van de vzw Werkgroep Morkhoven heb ik met de vlaamse blogspecialist Maarten Schenk één zaak gemeen: onze interesse voor internet-censuur.

Hierbij volgt een tekst die ik op zijn forum plaatste:

 

‘Het is nu éénmaal een feit dat het wereldje van blogspecialisten in Vlaanderen erg klein is. Het is dus normaal dat ze elkaar kennen en, via de blogfora, op een vriendschappelijke manier met elkaar corresponderen.
Het snelle uitwisselen van allerhande informatie en de vriendschappelijke contacten die daardoor ontstaan, is juist het prachtige aan het Internet !
Ik maak je dus geen enkel verwijt.

Buiten jij en Michel ken ik niemand in dat wereldje van blogspecialisten alhoewel er ook nog enkele anderen zullen zijn en ik een complete amateur ben op dat gebied.

Het is natuurlijk wel grappig (‘grappig’ is misschien het juiste woord niet) dat jij de skynetblogs uit de grond hebt gestampt en dat Michel van zijn kant een klacht indiende bij Skynet waardoor onze skynetblogs ‘Doofpot Justitie’, ‘Leugendetector’ en ‘Michel Vuijlsteke: ongecensureerd’ gesloten werden.
Maar allez, ik reken erop dat Skynet bereid is om de blogs terug te openen gezien de redenen die ik reeds heb aangehaald.
Dat zou niet meer dan normaal zijn.
En een tevreden klant is er twee waard hé !

Met onze blogs hebben we trouwens al heel wat publiciteit gemaakt voor de skynetblogs alhoewel we op onze blogs ook heel veel verwijzen naar andere blogs die anders misschien min of meer onbekend zouden blijven. En we beperken ons daarbij niet alleen tot de skynetblogs !

Intussen weten we niet wat we nog wél en wat we niet meer op onze skynetblogs mogen plaatsen zodat we verplicht zijn om de artikels of berichten die een zeker risico inhouden, op andere blogs of websites te gaan publiceren.
Dat is wel een beetje te gek eigenlijk want het was juist de bedoeling van blogontwerpers zoals jij, om met de blogs een minder grijze massa te maken van de informatie (en desinformatie) waarmee we dagelijks door de mainstream-media zodanig worden overspoeld dat we tenslotte enkel nog wat tot pulp fijngemalen zagemeel in onze hersens hebben.’

http://www.blogologie.be/2009/05/censuur-tshirt.html

Tags: , , , , ,

11 Responses to Samen met Maarten Schenk over Internet-censuur

 1. Jan Boeykens on 1 octobre 2009 at 14 h 05 min

  Een interview met Maarten Schenk op http://www.nieuws.be/

  Blogger van de week: Maarten Schenk

  Wie is Maarten Schenk?

  Ik ben 32 jaar, vader van drie dochters, getrouwd. Volgens mijn diploma ben ik « Licentiaat in de Germaanse Taal- en Letterkunde », al heb ik al heel mijn leven in de IT gewerkt. Mee de Skynetblogs opgezet indertijd, en nu al vijf jaar bij Six Apart, een Amerikaans blogsoftware en -diensten bedrijf. Als hobbyprojectje heb ik ook nog http://www.blogoloog.be opgezet, de eerste Vlaamse blogzoekmachine.

  Je bent een multiblogger: op welke blogs schrijf je allemaal?

  Voornamelijk op http://www.blogologie.be, waar ik schrijf over alles wat met bloggen en internet te maken heeft. Op http://maarten.typepad.com/virals zet ik alles wat marketeers mij toesturen om op mijn blog te promoten. Uiteraard Twitter ik ook (http://twitter.com/mschenk) en ik ben ook op Facebook te vinden. Ik heb nog een paar andere blogs, maar die zijn zo stoffig en niet onderhouden dat het niet de moeite is om ze te vermelden.

  Hoe lang blog je al?

  Ik blog al van 2002, geen idee hoeveel posts al maar het zullen er waarschijnlijk enkele duizenden zijn.

  Waarover schrijf je?

  Alles wat met bloggen en internet te maken heeft, vooral dan in en rond Vlaanderen en Nederland. Dat kan gaan van zeer ernstige onderwerpen (zoals bijvoorbeeld internetcensuur) maar ook humor kan aan bod komen. Soms dump ik vooral links naar interessante andere sites, maar op andere momenten ga ik echt doorgedreven op zoek naar informatie om goed gestoffeerde artikels te publiceren.

  Waarom schrijf je?

  Deels als hobby en uitlaatklep, deels om mezelf een beetje te ‘dwingen’ de actualiteit in mijn ‘vakgebied’ op te volgen. En uiteraard voor de roem, het geld en de vrouwen.

  Trek je je iets aan van de techniek achter je blog?

  Ik gebruik voornamelijk professionele blogtools als TypePad en Movable Type. Dat deze tools toevallig door mijn werkgever worden gemaakt? Ach, dat is puur toeval :-)

  Lees je veel andere blogs?

  Een ruime mix. Uiteraard volg ik de grote Vlaamse blogs (www.lvb.net, blog.zog.org, http://www.pietel.be, http://www.bnox.be...) maar ook een aantal buitenlandse sites zoals GeenStijl.nl (ook al omdat die site ook op Movable Type draait) of BoingBoing.net

  Heb je een favoriete website?

  Ik zou niet zonder Google kunnen.

  Heb je een favoriete nieuwssite?

  Voornamelijk De Standaard, maar ook Het Belang van Limburg en de site van de VRT kunnen wel eens op mijn bezoek rekenen. De Standaard heeft een prima mobiele site, ideaal voor op toilet of in de file, terwijl de lokale ‘coverage’ van HBVL uitstekend is voor Houthalen en omstreken.

  Op welke website sta je graag gelinkt?

  Eender waar, als het maar lezers oplevert :-)

  Welke blogpost had het meest succes?

  Geen idee, maar ik merk wel in mijn statistieken dat een aantal blogposts waar woorden als ‘naakt’, ‘Veronique De Kock’, ‘sex’… etc.
  in de titel staan verdacht vaak worden bezocht door bezoekers die mijn site vinden via Google. Het grappige is dat die posts meestal helemaal niet het soort zaken bevatten waar die mensen waarschijnlijk naar op zoek zijn.

  Wat vond je zelf je slechtste blogpost?

  Geen idee eigenlijk.

  Zijn er dingen die je haat aan “bloggen en alles er rond?”

  Spam. Gelukkig zit er een zeer goede filter in onze blogsoftware :-)

  Wat vond je de leukste reactie die je al kreeg?

  Recent schreef iemand in een twitterberichtje dat enkele vragen die ik in een blogpost stelde aan minister Stefaan De Clerck zo door de oppositie konden overgenomen worden als parlementaire vragen.

  Heb je in het dagelijkse leven al voordeel gehaald uit je blog?

  Ik heb mijn job te danken aan het fenomeen bloggen, dus ik zou zeggen val wel. Het heeft me ook al zeer veel interessante ontmoetingen en aangename bijeenkomsten opgeleverd, naast nu en dat wat dingen die me door marketeers werden opgestuurd om over te bloggen. Recent nog mocht ik gratis gaan proeven van de nieuwe smaak van Maes Pils. Wat mij de reactie ontlokte: rijk zal ik nooit worden met bloggen, maar gratis bier gaat toch al in de goede richting.

  Weten collega’s, vrienden, ouders, familie dat je blogt?

  Bloggen is mijn leven, dus iedereen die ik ken weet ondertussen wel dat ik blog, denk ik. Ik blog ook onder eigen naam, dus alles is zeer makkelijk terug te vinden. Soms moet ik wel oppassen wat ik schrijf, want mijn schoonmoeder leest mee (hallo Lut!).

  Heb je soms last van censuur of zelfcensuur?

  Ik heb er niet echt last van. Alles wat ik blog mag geweten worden, en ik schijf ook met dat idee in het achterhoofd. Ik zou nooit iets publiceren wat ik niet in de krant zou willen zien staan over mezelf.

  Heb je al willen stoppen met bloggen?

  Neen

  Hoeveel bezoekers heeft je blog?

  Tussen de honderd en tweehonderd per dag, en een vijfhonderdtal die de feed volgen. Maar dat kan sterk variëren, soms zijn er pieken als ik over een actueel onderwerp blog.

  http://www.nieuws.be/nieuws/Blogger_van_de_week_Maarten_Schenk_932e7116.aspx#

 2. Jan Boeykens on 1 octobre 2009 at 14 h 07 min

  MAARTEN SCHENK EN TYPEPAD

  http://maarten.typepad.com/typepad_komt/

 3. Jan Boeykens on 1 octobre 2009 at 14 h 08 min

  MAARTEN SCHENK INTERVIEW

  Typepad comes to Flanders – een interview met Maarten Schenk

  Vorig jaar creëerde Maarten Schenk Skynetblogs. Belgacom-departement Skynet werd daarmee één van de meest vooruitstrevende promotoren van het blogging-fenomeen in België. Na 14 maanden telt Skynetblogs meer dan 25.000 aangemaakte weblogs (waarvan 25 à 30% actieve) en meer dan 350.000 gepubliceerde artikels.

  Enkele weken geleden heeft Maarten Schenk Skynet verlaten. Hij vormt nu op zijn eentje de Benelux-vestiging van Six Apart, de makers van Movable Type (zowat het meest verspreide blogging-tool voor gevorderden) en Typepad (een blogging-service vergelijkbaar met Blogspot en Skynetblogs, maar niet gratis). Six Apart en Movable Type werden gecreëerd door het echtpaar Mena en Ben Trott. Binnenkort lanceert Six Apart onder impuls van Maarten een Nederlandstalige versie van Typepad. Later volgt ook een Nederlandstalige versie van Movable Type. Een weblog (http://maarten.typepad.com/typepad_komt ) geeft dagelijkse updates over het vorderen van de werkzaamheden.

  LVBlog interviewde Maarten Schenk over de toekomstplannen van Six Apart in de Benelux.

  LVBlog: « Kan je wat meer uitleg geven over de features die Typepad heeft en die Skynet Blogs niet heeft? Buiten de features die je al uitvoerig vermeld hebt op je blog? »

  Maarten Schenk: « Mobiel bloggen (afbeeldingen en tekst), meer webruimte, upload van bestanden mogelijk (niet enkel afbeeldingen), TrackBack, fotoalbums (verschillende lay-outs en thumbnails in zijkolom van blog mogelijk), ingebouwde mogelijkheid om boeken/cd/links… lijstjes met covers en Amazon link rechtstreeks in zijkolom plaatsen, QuickPost (min of meer zoals BlogThis van Blogger, maar completer, je kan bijvoorbeeld ook sites aan je blogroll toevoegen langs deze weg), commentaren beter configureerbaar (ook IP banning en verplichte registratie mogelijk), afzonderlijke lay-outs mogelijk voor hoofdpagina en afzonderlijke archiefpagina’s (artikel, dag, maand…), ‘Over mezelf’ pagina, mogelijkheid om een eigen domeinnaam door te verwijzen, drag and drop interface om items in de zijkolom(men) te (ver)plaatsen…, password protected blogs… »

  LVBlog: « Waarom heb je Skynet verlaten? Had je hen bepaalde verbeteringen aan Skynetblogs voorgesteld die verworpen werden? »

  Maarten Schenk: « Massa’s… Zie het lijstje van features dat ik zonet opsomde, héhé. Omdat ik me al een tijdje niet meer zo goed voelde in mijn functie als puur projectleider bij Skynet, ben ik eens gaan rondkijken of er andere jobs beschikbaar waren, liefst in de blogsector. Na vruchtbare contacten met Six Apart bleek dat er daar een mooie kans voor mij weggelegd was. Uiteindelijk heb ik aan Skynet een ultimatum gesteld: ik heb een aanbod van Six Apart, over twee dagen ga ik tekenen. Toen heeft men nog gevraagd wat zij zouden kunnen doen om me daar te houden. Ik heb gezegd: ‘full-time aan blogs mogen werken’. Over opslag of dergelijke heb ik niet eens echt gesproken, want die zou ik bij mijn nieuwe werkgever ook niet echt krijgen, al werk ik nu wel van thuis wat me elke dag twee uur extra oplevert om met mijn dochtertje te spelen. Na twee dagen heeft men bij Skynet gezegd, ‘tja, full-time aan blogs kunnen we u niet geven, wel meer creatieve inbreng en verantwoordelijkheid’. Maar daar zou ik dus niet veel mee zijn, als er niet veel meer energie in het hele blogs-project zou gestoken worden. En of dat ooit zou gebeuren, was lang niet zeker, in tegenstelling tot Six Apart waar alles om blogs draait. En toen waren we uitgepraat. Tja, en dan ben je weg natuurlijk ».

  LVBlog: « Wat mij bij Skynetblogs opvalt is dat bepaalde postings in Bloglines.com dubbel verschijnen. Waarschijnlijk omwille van de manier waarop de URL (permalink) van elke posting gevormd wordt, met datum en tijd in de URL, zodat bij een update van een post die URL verandert?

  Maarten Schenk: « Die RSS feed heb ik indertijd op een namiddag geschreven, en sindsdien heeft niemand er ooit nog naar omgekeken. Ik had het ’stealth’ gedevelopt omdat ik toen al geen zin had om aan marketing te moeten uitleggen wat RSS was en waar het voor diende… Normaal zit alleen de datum in de URL, en de postID. Het kan dus wel zijn dat de bug daar zat. Geen idee, sinds ik geen developer meer was bij Skynet mocht ik me in principe niet meer bezig houden met debuggen. Zeker niet van het blogsysteem! Behalve als het echt plat lag en de developer er niet meer aan uit kon…

  LVBlog: « Het grote voordeel van Skynetblogs is dat het gratis is, zelfs voor niet-Skynet-klanten ».

  Maarten Schenk: « Maar met reclame boven je blog… TypePad is dan ook meer gericht op de ‘zwaardere’ blogger die de kinderschoenen ontgroeid is. Ik heb ooit horen zeggen dat TypePad U.S. met een fractie van het aantal blogs van Blogger toch evenveel pageviews haalt, gewoon omdat TypePad bloggers veel meer bezoekers hebben dan de gemiddelde Blogger-blogger.

  We concluderen alvast dat Typepad vooral interessant wordt voor de doorwinterde blogger die tegen de beperkingen van Skynetblogs aanbotst, en een (bescheiden) abonnementsgeld over heeft voor een betrouwbare en uit de kluiten gewassen blogdienst. Momenteel is Typepad de eerste 30 dagen gratis, daarna betaal je 4,95 euro per maand voor de basisversie, 8,95 euro per maand voor de Plus-versie of 14,95 euro per maand voor de Pro-versie. Een vergelijking van de mogelijkheden van deze drie varianten vind je in deze tabel.

  26 juli 2004

  http://lvb.net/item/444

 4. Jan Boeykens on 1 octobre 2009 at 14 h 19 min

  Een interessant bericht over Internet-censuur in België en de mensen die klant zijn bij grote providers zoals Telenet en Skynet:
  http://www.stroobant.be/internet-censuur-in-belgi%C3%AB

 5. Jan Boeykens on 1 octobre 2009 at 14 h 46 min

  Interview met Maarten Schenk:

  Wie is de Blogoloog ? En wat is een blogoloog juist?

  “Wel, mijn naam is Maarten Schenk, en ik ben afkomstig van Schoten. Een blogoloog is eigenlijk precies datgene wat het woord omschrijft : een expert in blogs. Je moet er niet echt iets speciaals voor kunnen, maar je moet er uiteraard wel veel interesse voor hebben. Ik specialiseer me vooral in Vlaamse blogs, omdat het anders echt te veel wordt.”

  Welke studierichtingen heeft u gevolgd ? Wat voor werk doet u?

  “Ik heb in Merksem Latijn-Wetenschappen gestudeerd, en tegen het einde van het secundair was ik vrij zeker dat ik in de journalistiek wou gaan. Dan heb ik Germaanse gestudeerd. Toen ik hoorde van een richting in de computerlinguïstiek, heb ik dat gevolgd. Dit is het taalaspect toegepast op computers, zoals spraakherkenning en vertalingen. Met die opleiding ben ik bij Lernout en Hauspie terechtgekomen, tot ze failliet gingen. Nu werk ik al zo’n 3 jaar voor Six Apart.”

  Hoe bent u op het idee gekomen om blogoloog te worden?

  “Na 11 september lagen alle grote nieuwssites plat, maar wel was er nog het ‘technische nieuws’. Via dat nieuws ben ik toen bij de blogs terechtgekomen. Ik vond dit een geweldig en gemakkelijk systeem, dus deed ik bij Skynet zelf een voorstel om een blogdienst te beginnen. Zo kreeg ik één maand de tijd om dit op te starten, en hieruit is de Belgische blogdienst Skynetblogs gegroeid.”

  Wat betekent bloggen voor u?

  “Het is een revolutie in publiceren op internet. Een blog is gemakkelijk en je moet er zeker geen computerkenner voor zijn. Het is een manier om je kennis fanatiek te delen met gelijkgezinden, of om gelijkgezinden te vinden in de reacties die je krijgt.”

  U beschikt over een heel aantal blogs, welke zijn dit zoal?

  “Live from Brussels was de oorspronkelijk blog, maar net als de blogs Tromgeroffel en Rijmelarij wordt deze niet meer zo vaak geüpdatet. Hout halen is dan weer meer een persoonlijke blog. Wat daarop verschijnt, zal Vlaanderen niet zo zeer interesseren als wel vrienden en familie. De Virals blog is eigenlijk een beetje als protest tegen de eindeloze mails van marketeers en reclame die ik toegestuurd krijg. Als ondertitel staat er dan ook “Marketeers: op deze weblog heb je altijd prijs!” (lacht).

  “Marketeers, stop wasting my time!”

  Maar de bekendste blogs zijn Blogologie.be, mijn ‘beroepsblog’ om het zo te noemen, en Blogoloog.be, de blogzoekmachine die begonnen was als een hobby om zo alle Vlaamse blogs bij te kunnen houden.”

  Die laatste is ook genomineerd in de categorie ‘portaalsite’ van de Clickx Site van het Jaar verkiezing. Waarover gaat dat en wat is uw gevoel daarbij?

  “Clickx is een computermagazine. Ze bestaan al ongeveer een eeuwigheid in internettermen, en hielden jaarlijks een siteverkiezing. Nu is er een nieuwe categorie voor de blogs in deze wedstrijd. Dit veroorzaakte eerst nogal een ‘storm’ in de blogosfeer, want de jury nomineerde soms blogs waar niemand van gehoord had. Dit jaar is er dus een open nominatie, en kunnen de mensen zélf stemmen.
  Mijn genomineerde blog is inderdaad de blogzoekmachine “De Blogoloog”. Maar in de categorie van ‘portaalsite’ heb ik sterke concurrenten zoals het bekende Google. En de kans dat ik zou winnen, is dus zeer klein, want Google heeft al elk jaar gewonnen! (lacht)
  Of ik dit spijtig vind? Niet echt, ik gun het hen van harte. In vergelijking heb ik ook maar een klein aantal bezoekers.”

  Wat is uw mening over jongeren die bloggen?

  “Blogs zijn voor iedereen toegankelijk, dat is ook het positieve eraan. Het is eenvoudig genoeg om door iedereen opgestart te worden, je moet er alleen genoeg interesse voor hebben om het ook bij te houden. Elke dag komen er nieuwe blogs bij, maar er verdwijnen er ook. In ieder geval, de blog is een nieuwe vorm van publicatie op het internet, of om je mening te uiten over eender welk onderwerp. Ideeën kunnen zich nu nog sneller verspreiden!
  Maar toch een waarschuwing: niet alleen iedereen schrijft mee, maar iedereen léést ook mee. Soms wordt wel eens vergeten dat dit niet zo anoniem is. Wat op het internet staat, blijft op het internet, want het is niet altijd gemakkelijk om er iets weer af te halen als iedereen er toegang toe heeft.”

  “Wat op internet staat, blijft op internet.”

  Veel jongeren spenderen hun tijd op internet vooral op Youtube. Wat vindt u vanYouTube?

  “Eigenlijk is dat ook een soort van blog. Een blog is namelijk een website en een logboek in één. En er bestaan ook vlogs : video logs. Door sites als Youtube wordt het ook steeds eenvoudiger om bijvoorbeeld je eigen talkshow te maken, zoals jullie hier nu doen! (lacht)
  Natuurlijk staan er heel wat amateuristische dingen op, maar er zijn ook heel wat filmpjes op weg naar het professionele.”

  Denkt u dat Youtube de blogs na een tijd zal verdringen?

  “Nee, dat zeker niet. De twee worden wel gecombineerd, door filmpjes in de posts op een blog te plaatsen. Maar niet iedereen heeft de tijd om een filmpje van een uur te bekijken. Het is nog steeds sneller om een tekst te lezen dan om film (of audio te bekijken of beluisteren), omdat die overbodige informatie bevatten. In sommige gevallen hebben filmpjes wel meer impact, bijvoorbeeld bij een verslag van een gewelddadige demonstratie.”

  http://janien.wikispaces.com/De+Blogoloog+onder+de+loep

 6. Jan Boeykens on 1 octobre 2009 at 15 h 28 min

  Met Maarten Schenk over de verwijdering van de skynetblogs van de vzw Werkgroep Morkhoven

  Op mijn vraag wat hij dacht van de verwijdering van onze skynetblogs antwoordde Maarten Schenk dat hij ‘niet direct iets over de zaak kon zeggen omdat hij de feiten niet kende’.
  ‘Een Skynetblog die door Skynet wordt verwijderd omwille van een overtreding van de gebruiksvoorwaarden is trouwens ook geen censuur. Censuur is het pas als de overheid het doet’, aldus Maarten Schenk.
  ‘Als het hier om een actie van Skynet ging volgens de gebruiksvoorwaarden is het eenvoudigweg toepassing van een clausule uit een contract dat is afgesloten tussen twee partijen.
  Of het daarom moreel en ethisch verantwoord is, dat is een andere zaak uiteraard. Maar zoals al eerder gezegd, ik ken de feiten niet om daar een oordeel over te kunnen vellen. Ik weet zelfs niet of het hier om een verwijdering op grond van een overtreding van de gebruiksvoorwaarden ging…’
  Voor zover het antwoord van Maarten Schenk.

  Waarop ik als volgt antwoordde:

  ‘We weten zelfs niet over welke precieze ‘overtreding van de gebruiksvoorwaarden’ het gaat omdat Skynet haar ‘waarschuwingsbericht’ naar een emailadres stuurde dat niet meer bestaat. De domeinnaam ervan werd al sinds 2003 opgeheven.
  Skynet kreeg haar bericht (als zij het werkelijk verzonden heeft) dus gewoon teruggestuurd.
  We brachten Skynet van dit feit reeds jarenlang geleden op de hoogte maar kregen geen antwoord.
  Bovendien verloopt alle correspondentie van en naar de vzw Werkgroep Morkhoven al sinds jaar en dag via het emailadres werkgroepmorkhoven@gmail.com.
  Dit adres bevindt zich niet alleen op de door Skynet gesloten blog ‘Doofpot Justitie’ maar is ook in het klachtendossier van de Skynet Klantendienst opgenomen.
  We kregen dus geen enkele mogelijkheid om ons verdedigen tegen de klacht van je vriend Michel die ons op zijn blog voor ‘pedovriendjes’ en dergelijke uitmaakte.
  Op die manier dreigt ons jarenlange werk (de blog Doofpot Justitie bevatte het internet-archief van onze vereniging sinds 2005) in één klap verloren te gaan.
  Men kan dit moeilijk een ‘vergissing’ noemen en, indien men werkelijk wil, kan men de blogs terugplaatsen.
  Enkele jaren geleden werden wij ook al het slachtoffer van een klacht bij Skynet. Een zekere Charly N. die ons vanuit zijn blog voortdurend beschimpte, zei dat we ‘zijn naam hadden gebruikt en zijn privacy hadden geschonden’. Zonder verwittiging sloot Skynet toen de blogs ‘Slachtoffers Justitie’ en ‘Doofpot Justitie’ en stuurde haar waarschuwingsbericht naar het reeds onbestaande emailadres. Toen we protest bij Skynet aantekenden omdat Charly N. bezwaarlijk een herkenbare familienaam genoemd kan worden en erop wezen dat we geen enkel bericht hadden ontvangen, besloot Skynet op de blogs terug te plaatsen. Dat was dus correct.
  Nadien diende deze Charly N. nog een klacht in bij de Canadese provider ‘Bravenet’ die de website van Prinses de Croÿ sloot met de mededeling dat zij de ‘Belgisceh Staatsveiligheid belachelijk had gemaakt’.
  Je zegt, Maarten, dat men pas van censuur kan spreken als de overheid een blog of website sluit.
  Maar ja, van Child Focus wordt ook gezegd dat zij ‘niks met de overheid te maken heeft’ terwijl zij constant met de politie en de justitie samenwerkt.
  Het enige verschil bestaat erin dat Belgacom-Skynet ook een massa internet- en e-mail-gegevens van haar klanten aan de politie en justitie doorgeeft en dat zij ervoor zorgt dat er een jaarlijks bedrag van 22 miljoen euro aan telefoonafluistering wordt uitgegeven.

  Maarten Schenk antwoordde ons hierop dat hij al meer dan vijf jaar niet meer bij Skynet werkt en zich er dus niet echt mee ging bemoeien.

  En dan kwam plotseling de genaamde Michel Vuijlsteke op de proppen die, na ons tot het uiterste geprovoceerd te hebben, een klacht was gaan indienen bij Skynet.
  Hij deed dat met de volgende woorden: ‘Boeykens: de website waartegen ik klacht neerlegde bevatte schendingen van copyright en portretrecht. Ik had u daar ruim op voorhand van op de hoogte gesteld. En verder maak ik daar geen woorden aan vuil… of toch nog één zaak: wat is er verkeerd met de term pedo-vriendje, Boeykens? Marcel Vervloesem is veroordeeld wegens kinderverkrachting, en u blijft herhalen dat jullie vrienden zijn. Ik zie het probleem niet’.

  Voor meer informatie over de verwijdering van onze skynetblogs, verwijzen we naar de artikels op deze blog en de Nederlandse blog Madbello (http://madbello.nl/?p=6793).

 7. Jan Boeykens on 4 octobre 2009 at 15 h 30 min

  De Belgische overheid sluit al jarenlang bepaalde blogs af voor het publiek.

  Het blokkeren en sluiten van blogs en sites is voor de Belgische overheid geen probleem omdat er sinds 2004 een samenwerkingscontract bestaat tussen de justitie en de providers (zoals Skynet en Telenet) om blogs en websites te sluiten of te blokkeren.

  Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V – Vlaamse Christen Democraten) is een sterke voorstander van Internetcensuur en controle.

  Hij besprak onlangs met het federale parket een voorstel om blogs en websites nog efficiënter en doeltreffender te kunnen sluiten.

  Van De Clerck komt ook het voorstel om alle internetverkeer minstens twee jaar lang in de geheime archieven van de Staatsveiligheid te laten bewaren.

  ———————-

  ARCHIEF

  Zopas geraakte bekend dat de site van http://www.Stopkinderpornonu.com opnieuw geblokkeerd werd door de Belgische overheid.

  Stopkinderpornonu pakte metéén met een persmededeling uit:

  ‘De website http://www.stopkinderpornonu.com is sinds deze avond geblokkeerd vanuit België. Minister Stefaan de Clerck speelt blijkbaar wederom voor eigen rechter. Hij is, veronderstellen we de man die opdracht heeft gegeven om de website af te sluiten. Wij vinden dit totaal belachelijk, we leven in een democratie en hebben om die reden rechters die moet beslissen of iets strafbaar is of niet. Dit is dus zeker niet aan de minister!

  De mensen die vanuit België de website thans willen bezoeken, zien het volgende bericht:

  ‘U wordt naar deze stoppagina doorverwezen omdat de website die u tracht te bezoeken inhoud aanbiedt die door de Belgische wetgeving als illegaal wordt aanzien. Indien u beheerder of eigenaar van deze website bent en u meent dat deze maatregel ten onrechte is genomen, kan u een fax sturen op het nummer +32(0)2/733.56.16.

  ‘Vous venez d’être redirigé vers cette page. Le site que vous essayez de consulter contient des informations illégales au regard de la législation belge. Si vous êtes gestionnaire ou propriétaire de ce site web et si vous pensez que cette mesure a été prise à tort, vous pouvez toujours envoyer un fax au numéro +32(0)2/733.56.16.’

  ‘Sie wurden auf diese Seite weitergeleitet! Die Seite, die Sie versuchen aufzurufen enthält, gemäß der belgischen Gesetzgebung, verbotene Inhalte. Sollten Sie als Verantwortlicher oder Besitzer der Webseite mit dieser Maßnahme nicht einverstanden sein, schicken Sie ein Fax an die Nummer +32(0)2/733.56.16.’

  ‘You have been redirected to this stop page because the website you are trying to visit offers content that is considered illegal according to Belgian legislation. If you are the owner or administrator of this website and you consider to be wrongly redirected, you can report this by fax at +32(0)2/733.56.16.’

  Aankomende maandag stond al een gesprek om 16:45 met de politie in Amersfoort op het programma, daarin zullen 3 aangiftes worden gedaan. De eerste tegen Stefaan de Clerck, de 2de tegen Sonja Claes en de laatste tegen Willem De Beukelaer.

  Wij hebben vanavond gezamenlijk het volgende standpunt ingenomen: wij werken niet meer mee aan welk onderzoek dan ook vanuit België.

  Het is schandalig dat dit kan, software die ontwikkeld werd om pedofilie tegen te gaan wordt nu gebruikt om pedofielen te beschermen. Wij vinden dat dit niet kan en verklaren hierbij nogmaals openlijk de oorlog aan Stefaan de Clerck en het justitiesysteem. Wij rusten niet tot elk kind veilig op straat kan spelen!

  Ook melden we met groot plezier dat tegen Zondag de website zeker terug online staat onder een andere naam, uiteraard is de inhoud onveranderd. wij zullen u dit zo snel mogelijk laten weten.

  Heeft u vragen? dan kunt u terecht bij onze woordvoerder Dhr Chris Hölsken

  ==================

  Maarten Schenk kon niet nalaten om op deze persmededeling te reageren en deed dat op zijn typisch eigengereide wijze.

  - Om te beginnen, maakte hij een balans op:

  Belgianfirewall: 0 – 2
  Tijd om de score nog eens te updaten:
  Aantal websites met kinderporno geblokkeerd door de Belgianfirewall: 0
  Aantal websites zonder kinderporno geblokkeerd door de Belgianfirewall: 2

  - Daarna ging Maarten controleren of de site inderdaad geblokkeerd was:
  ‘Dat scheen te kloppen. De site bleek niet meer toegankelijk te zijn via de Belgacom lijn maar voor informaticaspecialisten en ‘evil hackers’ was er geen probleem.’

  - Dan begon Maarten de situatie scherp te analyseren:
  ‘Vermoedelijk is de site geblokkeerd vanwege het publiceren van voornamen en ruw omschreven woonplaatsen van een aantal veroordeelde Belgische pedofielen, hoewel de betreffende pagina’s momenteel leeg lijken te zijn’, aldus Maarten.
  ‘Enfin, weer een zinloze verspilling van overheidsgeld. De site is nog steeds bereikbaar en zondag staat alles onder een andere naam weer on-line volgens het persbericht. Maar er is nog maar eens gratis publiciteit voor gemaakt’, besloot Maarten.

  - En toen volgde de vraagstelling:
  ‘Ik vraag me echt af waarom er niet naar de Nederlandse justitie is gestapt (of als dit wel is gebeurd, waarom die dan nog niets gedaan heeft). Illegale inhoud aanpakken via de webhoster is overigens ontzettend efficiënt en snel, veel beter dan deze halfslachtige, dure maatregel’ aldus Maarten die naar een goedkopere oplossing zocht voor de Belgische Justitie.

  ==================

  Mijn schrijven aan Maarten:

  « Je zegt dat de site ‘vermoedelijk is geblokkeerd vanwege het publiceren van voornamen en ruw omschreven woonplaatsen van een aantal veroordeelde Belgische pedofielen, hoewel de betreffende pagina’s momenteel leeg lijken te zijn’.
  Dus als ik het goed versta, werd de site vanwege die lege pagina’s geblokkeerd en zou men, volgens jou, naar de Nederlandse justitie moeten stappen omdat er niks op te zien is.
  Ofwel was het de bedoeling van de Belgische Justitie om weer eens op een zinloze manier overheidsgeld te verspillen.
  Moeilijk te begrijpen.
  Ik ga er eens een nachtje over slapen, denk ik… »

 8. Morkhoven on 30 octobre 2009 at 9 h 37 min
 9. Morkhoven on 30 octobre 2009 at 10 h 12 min

  Bewaar je privacy

  ‘Tik vzw’ opende, tesamen met enkele partners, de website http://www.bewaarjeprivacy.be/

  Met deze website en de daaraan gekoppelde petitie willen zij optreden tegen de verplichte bewaarplicht voor data die Europa, en (daaruit voortvloeiend) België, ons wil opleggen.

  De website verwijst wel niet naar justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V – Vlaamse Christen Democraten) waarvan het voorstel om de data gedurende twee jaar te bewaren, afkomstig is.

  Meer info op http://www.tik.be/

 10. Morkhoven on 30 octobre 2009 at 10 h 19 min

  Micha Kat over ‘Persvrijheid’

  Volgens de welbekende Nederlandse journalist en blogger Micha Kat van de website ‘Klokkenluiders’, heeft het Europees Parlement enkele weken geleden het zogeheten Amendement 138 heeft laten vallen dat vrijheid van internet-gebruik voor alle Europese burgers garandeert.
  Dat gebeurde op vraag van Nicolas Sarkozy die het schandaal rond zijn zelfgekozen minister van Cultuur, Frédéric Mitterand, daarmee wil dichtdekken.

  http://www.klokkenluideronline.nl/?s=sarkozy

  http://www.youtube.com/watch?v=DeFvaXNNnX0
  http://www.youtube.com/watch?v=c4je3wQXbnU

 11. Jan Boeykens on 25 janvier 2012 at 19 h 52 min

  Facebook schijnt weer gecensureerd te zijn (of zelf te censureren)

  Op Google, lezen we:
  Jan Boeykens | Facebook

  Inscrivez-vous sur Facebook pour communiquer avec Jan Boeykens et d’autres
  personnes que vous pouvez connaître. Facebook offre à chacun le pouvoir de …

  fr-fr.facebook.com/people/Jan-Boeykens/100002026174892

  Maar als we op de link klikken, krijgen we alleen de naam Jan Boeykens op ons scherm te zien + het aantal reacties (61)
  https://www.facebook.com/people/Jan-Boeykens/100002026174892

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*

Fondation Princesses de Croÿ et Massimo Lancellotti - 10 Rue Faider - 1060 Bruxelles - Belgique - Droit de réponse: postmaster@droitfondamental.eu

Free counter and web stats